Vaarseizoen! - Reisverslag uit Mindelo, Kaap Verdië van Roel en Jacqueline - WaarBenJij.nu Vaarseizoen! - Reisverslag uit Mindelo, Kaap Verdië van Roel en Jacqueline - WaarBenJij.nu

Vaarseizoen!

Door: Roel en Jacqueline

Blijf op de hoogte en volg Roel en Jacqueline

13 November 2012 | Kaap Verdië, Mindelo

Goeiendag dan! Het weer tussen de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden is een poosje geleden opgeknapt en er komen nu iedere dag nieuwe boten aan. Anderen vertrekken voor de oversteek naar Brazilie of de Cariben.

We hebben veel supergezellige uurtjes doorgebracht met Frans en Janny van de Shishco, ze zijn vandaag vertrokken voor de oversteek. Er komen ook boten met averij binnen. Twee Nederlandse boten met een afgebroken roer en twee andere boten met gebroken gieken. Vaak tamelijk of compleet nieuwe boten met een tuig waar alles op en aan zit (maar niet altijd op de goede plaats). We zijn weer blij met onze langkieler met aangehangen roer en overbemeten tuigage. Bijna vijfendertig jaar oud maar still going strong. We zijn wel onder de indruk van sommige daggemiddelden van de lichtere boten maar ach, we hebben de tijd...

We hebben visite, een broer van Jacqueline arriveerde vorige week in Mindelo voor een verblijf van enkele weken. Hij kwam aan met een ernstige liesbreuk en kon meteen door naar het ziekenhuis om te worden geopereerd. Hij is alweer een paar dagen uit het ziekenhuis en werd vanmorgen op straat beroofd van zijn portefeuille. Die werd even later terugbezorgd door een "eerlijke" vinder, alle pasjes en het paspoort waren er nog, alleen het contante geld was verdwenen. Zo maak je nog eens iets mee...

We zijn nu een maand of vier op de Kaapverden en we beginnen het een beetje te kennen. Het "easy going" leven hier bevalt ons uitstekend. We hebben ons "eigen" mini-restaurantje waar we voor drie euro een lekkere maaltijd krijgen. De laatste keer traden er twee lokale muzikanten op met zang, gitaar en viool. Waarom zou je eigenlijk weer weggaan hier? Dat gevoel kennen we nog van ons vertrek uit Turkije.

We lezen dagelijks het nieuws uit Nederland maar we begrijpen er steeds minder van. De ene minister zweert dat al het aan de Grieken uitgeleende geld terugkomt met rente, de volgende zegt dat het risico erg groot is dat dat niet zo is. Op zaterdag lezen we dat de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt (met ons inkomen niet zo'n probleem), de volgende maandag gaat het weer niet door. Lastig te begrijpen. Maar we zien het wel, net als jullie allemaal, hebben we de indruk. We lazen dat de gemiddelde maandhuur voor een sociale-huurwoning 650 euro bedraagt. Daar kunnen zelfs de luxe jachthavens op de Canarische Eilanden niet tegenop met het havengeld voor ons schuitje. Daar staat tegenover dat hier soms de voorraad uien bijna op is en de handelaren vijf euro per kilo vragen. Wij wachten in dat geval tot er een nieuwe lading per boot uit Nederland aankomt. Koken we in de tussentijd gewoon appelmoes van goudreinetten en bakken we nog wat geimporteerde loempia's of bitterballen.

Het is hier 28 graden en we hebben de hoop op een witte kerst voorlopig opgegeven.

Roel en Jacqueline.

• 14 November 2012 - 18:34

Ron:

He jullie,
    Even wat minder actief geweest op "het net" maar ben er weer en lees weer mee;-)
    Zo te lezen jullie nog steeds erg goed daar en voor 3 euro per avond pp is dat lang uit te zingen.
    Neem aan dat daar ook een glaasje wijn bij hoort..........ook zo prettig geprijsd?
    De temperatuur bij jullie in elk geval om jaloers te worden.......hoewel we hier nog niet echt mogen klagen..en doen we dan ook niet.
    Zorgpremies, eurozone stabiliteitsplannen......formatie kabinet...jullie missen niets wat dat betreft.
    Hier lekker bezig en weinig tot geen verveelmomenten!!
    Take care!