Alieu - Reisverslag uit Banjul, Gambia van Roel en Jacqueline - WaarBenJij.nu Alieu - Reisverslag uit Banjul, Gambia van Roel en Jacqueline - WaarBenJij.nu

Alieu

Door: Roel en Jacqueline

Blijf op de hoogte en volg Roel en Jacqueline

17 Maart 2012 | Gambia, Banjul

Vandaag hebben we de blanke toerist (toubab) uitgehangen. We zijn met een locale boot, een soort boomkano die hier piroque heet, over de kreken en door de mangroven naar Lamin Lodge gevaren waar we een hapje gegeten hebben. Op deze plek is dertig jaar geleden de Duitse zeiler Peter neergestreken en hij heeft er een onderkomen gebouwd. We hebben hem een tijdje gesproken. Er lagen ongeveer 15 zeiljachten geankerd waarvan de meeste niet bewoond zijn omdat de eigenaren een poosje naar hun thuisland terug zijn.

Eergisteren zijn we op bezoek geweest bij Alieu, onze navyvriend uit Banjul. Alieu woont met zijn jonge vrouw (twintig jaar) en drie kinderen in een huurwoninkje op een compound. De compound heeft ongeveer 10 woninkjes, betonnen hokjes bestaande uit een salon van 3,5 x 3,5 meter en een master-bedroom van dezelfde afmetingen. Gekookt wordt op een open plaatsje achter de woning op een houtskoolvuurtje. Er is geen stromend water, er 1 waterkraan buiten waar de 80 bewoners hun water halen. Daar is ook een gemeenschappelijke badkamer, een kaal betonnen hok zonder kraan, waar alle bewoners lekker met een emmer water kunnen douchen. Daarnaast is ook het enige toilet voor de 80 bewoners van de compound. De septictank voor de lozing van het toilet is al een tijdlang stuk en loopt over. Alieu hoopt dat deze voor het begin van het komende regenseizoen gerepareerd is, anders....
In de woning zijn de muren lichtgroen geschilder, er zijn geen kinderkamers of zelfs maar kinderbedden. Er hangt een spaarlamp aan twee stroomdraden en er zijn een kleurentv en een stereo-installatie die beide dag en nacht aan zijn. De huur is (omgerekend) 25 euro per maand exclusief water en elektra en dat is best veel bij een maandloon van zo'n 50 euro. Iedereen op de compound is vriendelijk, iedereen loopt bij iedereen binnen en het kindertal ligt erg hoog! Babies gaan twee jaar aan de borst tenzij er binnen die tijd een nieuwe kleine geboren wordt en die kans is niet gering. Natuurlijk hadden we wat cadeautjes meegenomen waaronder de veelgevraagde voetbal. Zondag komt Alieu met gezin op de Horizon kijken en we zullen proberen net zo gastvrij te zijn als de Gambianen.
Je gaat het hier weer lezen...
Roel en Jacqueline.

• 17 Maart 2012 - 19:55

Karel En Jelta:

Wat een lieve, mooie mensen en wat een schattige kindertjes... Maar wat een toekomst??? Kun je nog helpen met de reparatie van de septic tank? Of is daar een specialist voor nodig?

• 17 Maart 2012 - 22:43

Ron:

Hey jullie!

Bijzonder verhaal weer uit Afrika!
    Terwijl hier de laatste voorbereiding is getroffen om zometeen af te reizen naar de sneeuw.......toch net ff anders!!
    Jullie gastvrijheid is bekend en dus geen probleem tov jullie gasten........die gaan dat net zo ervaren.
    Laptopje gaat hier mee komende week dus blijf ook daar jullie volgen;-)
    Take care!